Gebelik Haftası Hesaplama
-
- Gebelik Hesapla
- 8 Temmuz 2022
- 0 yorum
Gebelik Haftası Hesaplama için SAT (son adet tarihinizin) ilk gününü seçiniz.:
İçerikler
Gebelik haberini alan ebeveynler ilk olarak gebeliğinde kaçıncı haftada olduğunu merak ederek, gebelik hesaplama yöntemlerini araştırırlar. Gebelik hesaplama yöntemleri yaklaşık olarak %90 oranında doğru bilgi vermektedir. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz takdirde bu hesaplama yöntemlerini kullanarak bebeğinizin gelişimini yakından takip edebilirsiniz.
Gebelik haftası hesaplama yöntemlerini kullanarak gebelik haftanızı öğrenmek için öncelik olarak son adet gününüzü biliyor olmanız gerekir. Aksi takdirde son adet tarihinizi bilmediğiniz durumlarda adet hesaplaması yapmak mümkün değildir.
Gebelik haftası hesaplaması şu şekilde yapılır; Bugünün tarihinden son adet tarihi çıkarılır, çıkan sonuç 7 sayısına bölünür. Ortaya çıkan rakam hamilelikte hangi haftada olduğunuzu belirler. Örnek olarak gösterilecek olur ise; tüm hesaplamalar yapıldığında ortaya çıkan sonuç 8 ise hamileliğinizin 8. Haftasında olduğunuzu gösterir.
Anne adaylarının en çok araştırdığı noktalardan bir tanesi doktorlar gebelik haftasını nasıl hesaplar? Sorusudur. Hamilelik sürecinin bebeğinin gelişimini hafta hafta takip etmek isteyen anneler hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğunu net bir şekilde bilmek isterler. Doktorlar, gebelik haftasını hesaplarken oldukça basit bir yöntem kullanırlar. Negele adı verilen bu yöntem, son adet tarihinin ilk günü baz alınarak hesaplanır. Son adet tarihinin ilk gününe +7 gün eklenir ve 3 ay geri sayım yapılır.
Negele yöntemine örnek verilecek olur ise; son adet tarihi 21 Haziran olduğu varsayılsın. 21 Haziran’a 7 gün eklendiğinde 28 Haziran sonucu çıkar. Haziran ayından da 3 ay geriye gidildiğinde Mart ayı doğum sürecinize tekabül eder. Uzmanların hesaplama yöntemleri bu şekildedir.
Adet düzensizliği yaşıyor iseniz yapmış olduğunuz hesaplamalar doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle adet döngünüzün düzenini kontrol ederek tüm hesaplamalarınızı bu hesaplama yöntemine göre yapabilir ya da ultrason ile hesaplama yöntemini kullanabilirsiniz.
Planlı bir gebelik süreci yaşamak isteyen anneler doğum yapma tarihi planlanabilir mi? konusunu araştırıyor. Yaz ortasında hamile kalmak istemiyor ya da doğum sürecinizi ilkbahar mevsimine denk getirmek isterseniz doğumunuzu planlayabilirsiniz. Gebe kalmak için ovülasyon döneminizi takip etmeniz gerekir. Ovülasyon döneminizin en yüksek olduğu zaman diliminde gebe kalma ihtimaliniz %90 oranında artış gösterebilir. Ancak bilinmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi planlama yaptığınız tarihlerin tam olarak tutmama olasılığını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Sağlıklı bir gebelik süreci 38 ila 40 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. Hamilelik sürecinizin seyrine ve doktorların öngörüsüne göre 38.hafta da bebeğiniz dünyaya gelebilir.
Gebelik kesesinin oluşması hamileliğin ilk belirtilerinden bir tanesidir. Ultrasonda ortaya çıkan ilk görüntülerde gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu belli olur. Ortalama gebelik çapı yaklaşık olarak 2 mm civarında ise gebelik haftası 4 ila 4,5 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. 5 mm çapını bulması durumunda ise hamileliğin 5. Hafta civarında olduğu söylenebilir. Gebelik haftasını net olarak hesaplamak için neger ya da ultrason yöntemlerini kullanabilirsiniz.